آبگرمکن صنعتی مشعل دار، از جمله پرکاربردترین تجهیزات انتقال حرارت برای تامین آب گرم مصرفی برای یک واحد مسکونی، صنعتی و یا اداری است. این نوع آبگرمکن، از نوع آبگرمکن مستقیم است. چرا که آب داخل مخزن، مستقیما توسط شعله حاصل از احتراق مشعل گرم میشود. به دلیل وجود شعله مشعل در داخل لوله برای گرم کردن آب داخل مخزن به آن آبگرمکن صنعتی مشعل دار میگویند.

بسیار پیش میآید که برای تامین آبگرم مصرفی یه ساختمان، اقدام به نصب موتورخانه میکنند. در صورتی که نیاز فقط تامین آبگرم مصرفی باشد، استفاده از آبگرم صنعتی بسیار به صرفهتر است و هزینههای اجرا و بهره برداری از آب گرم مصرفی را تا میزان بسیار زیادی کاهش میدهد.

آبگرمکن صنعتی مشعل دار، معمولا میتواند به صورت گازوئیلی یا گازی برای محلهای مختلف مورد استفاده قرار بگیرد. توجه داشته باشید، در صورتی که در یک محل، از وجود گازوئیل یا گاز بهرهمند نیستید و توانایی تامین برق را دارید، میتوانید از آبگرمکن صنعتی برقی استفاده کنید.
آبگرمکن صنعتی مشعل دار از چه اجزایی تشکیل شده است؟
این نوع تجهیزات، معمولا از یک منبع تحت فشار و یا مخزن ذخیره ساخته میشود. در وسط آبگرمکن صنعتی مشعل دار، یک یا دو پاس لوله آتش خوار استفاده شده است که برای عبور محصولات احتراق تعبیه شده است. پس اجزای این نوع آبگرمکن به روال ذیل است:
- مخزن ذخیره و یا منبع تحت فشار که در واقع محل ذخیره آب گرم مصرفی است.
- یک یا دو پاس لوله آتش خوار که در واقع وظیفه انتقال حرارت از مشعل به آب را به عهده دارد.
- یک مشعل و تجهیزات کنترلی که برای تامین انرژی مورد نیاز استفاده میشود. این نوع مشعل میتواند گازی و یا گازوئیلی باشد.
به شکل زیر نگاه کنید!

از چه مشعلی برای آبگرمکن صنعتی استفاده کنیم؟
تعیین مشعل، برای کاربردهای مختلف آبگرمکن صنعتی، تقریبا یک تخمین تخصصی است. اینکه دقیقا از چه مشعلی استفاده کنید تا بتوانید مقدار آب مورد نیار را دریافت کنید، بسیار مهم است. اولین مساله در تعیین نوع مشعل، این است که چه مقدار آب در چه مدت مورد نیاز است و این آب قرار است از چه دمایی به چه دمایی برسد. یک مساله نمونه به قرار زیر تعیین شده است.
تعریف مساله: یک واحد کارگاهی، دارای 5 دوش است که تعداد 10 کارگر میخواهند بعداز ساعت کاری از آن استفاده کنند. حجم مورد نظر از قبل برای این تعداد برابر با 800 لیتر در نظر گرفته شده است. حال به انتخاب مشعل مورد نظر بپردازید. فرض کنید آبگرم را میخواهیم از آب 15 درجه تامین کنیم. همچنین شرایط نگهداری در محیط است و هدر رفت حرارت زیاد است. آب نهایی باید به 60 درجه سانتیگراد برسد.
تعین بار حرارتی آبگرمکن صنعتی
برای مورد تعیین شده، ابتدا باید مقدا گرمای مورد نیاز برای گرم کردن آب را تعیین کنیم. طبق فرض آب قرار است از دمای 15 درجه به 60 درجه برسد. پس مقدار اختلاف دما برابر با 45 درجه سانتیگراد است. دوما مقدار کل آب 800 لیتر است. پس مقدار کل آب برابر با 800 کیلوگرم است. همچنین فرض کنیم که این آب قرار است در مدت زمان 3 ساعت گرم شود. پس داریم:
Q=m.c.(T2-T1)
که در این مورد برابر است با:
36000=800 (kg)×1(kCal/kg.C)×45(Centigrade)
که این مقدار برای مدت زمان 2 ساعت برابر خواهد بود با 18000 کیلوکالری بر ساعت.
حال برای تعیین نوع مشعل باید ضریب اطمینان را در نظر گرفت. معمولا 30 درصد ضریب اطمینان برای بازده مشعل، 50 درصد ضریب اطمینان برای بازده آبگرمکن صنعتی و همچنین 30 درصد به خاطر هدر رفت گرما به خاطر محیط در نظر گرفته میشود. لذا داریم:
ظرفیت مورد نظر = 18000×1.3×1.5×1.3 = 45630 کیلوکالری بر ساعت
مثلا برای این مورد مشعل F55 با ظرفیت برابر با 48000 کیلوکالری بر ساعت کفایت میکند.
آبگرم کن مشعلی با چه متریالی تولید میشود؟
به طور کلی، آبگرم کنهای مختلف از ورق گالوانیزه گرم ایرانی استفاده میشود. چراکه آب در این نوع مخازن بهتر میماند. همچنین روی برای نگهداری آب بهتر است و مدت زمان بیشتری دوام میآورد. آبگرمکن صنعتی برای موارد مختلف مورد استفاده قرار میگیرد و انواع متریال برای ساخت آنها استفاده میشود.
آبگرمکن صنعتی مشعل دار استیل
این نوع آبگرمکنهای مختلف معمولا برای مصارف بهداشتی مورد استفاده قرار میگیرد. بسیار پیش میآید که برای یک نوع کاربرد برای سیستم غذایی یا شیمیایی به آب نیاز است و آب نباید با متریال دیگر واکنش نشان دهد. در این موارد، از استیل 316 و یا استیل 304 استفاده میشود.
همچنین برای برخی مناطق مانند قم یا جنوب کشور، آب مقدار خوردگی بیشتری دارد. با توجه به اینکه طول عمر مخازن گالوانیزه برای این مناطق بسیار کمتر است، لذا از آبگرمکن صنعتی استیل برای این کار استفاده میکنند.
آبگرمکن صنعتی مشعل دار با ورق سیاه
آبگرمکن صنعتی در برخی از موارد برای مقاومت بیشتر در مقابل فشار از ورق سیاه ساخته میشود. این نوع ورق میتواند از انواع مختلف مانند ST37، ST52 و یا SA-516-Gr70 باشد. بیشترین ورق مورد استفاده در این نوع مخازن از نوع ST37 است چرا که ارزانترین نوع ورق است. ولی اگر یک مخزن تحت فشار بخواهد استاندارد باشد، باید حداقل از ورق SA-516-Gr70 استفاده شود.