آشنایی با سخایگیر رزینی
در این مقاله قصد داریم تا سختیگیر رزینی را مورد بررسی قرار دهیم، برای آشنایی بیشتر با این سختیگیر تا پایان مقاله همراه ما باشد.
سختی گیر رزینی Water Softener متشکل از یک مخزن استوانه ای شکل از جنس فلز یا فایبر گلاس (FRP) با دریچه ورود و خروج رزین، شیر چند راهه سلوولو یا تمام اتوماتیک و تانک نمک جهت احیا رزین می باشد.
سختی گیر ( نرم کننده ) آب که واحدهای تبادل یونی نیز نامیده می شوند، دستگاههایی هستند که کلسیم، منیزیم و سایر مواد معدنی را از آب مورد استفاده در چرخه صنعت ( بطور کامل ) و در آب آشامیدنی ( به مقدار مشخص ) حذف می کنند و دانههای رزین داخل دستگاه نرم کننده آب، کلسیم و منیزیم را به دام می اندازد و آنها را با سدیم یا پتاسیم مبادله میکنند.
کارایی سختیگیر رزینی در کجاست؟
وجود آب سخت مضراتی برای بدن انسان دارد که این عوارض بر هیچ کسی پوشیده نیست.
سختی گیر برای تجهیزات تولید آب گرم واحدهای مسکونی و تجاری کارایی دارد که از رسوب گذاری روی تجهیزات و لوله ها جلوگیری می کند.
در بسیاری از نقاط ایران آب با مشکل سختی مواجه هست و استفاده از سختی گیر امری الزامی است.
در حال حاضر، در سراسر جهان از سختی گیر در موتورخانه استفاده می شود. حال ممکن است در برخی موارد از سختی گیر رزینی و یا سختی گیر الکترومغناطیسی استفاده شود.
آب سخت حاوی غلظت بالایی از مواد معدنی، یعنی کلسیم و منیزیم است. به دلیل ساختار شیمیایی، کلسیم و منیزیم به راحتی با سایر فلزات پیوند می خورند. با گذشت زمان، این پیوندها به چیزهایی تبدیل میشوند که میتوانید آن را ببینید، به عنوان مثال، بقایای آهک روی سر دوش حمام!
نحوه کار سختیگیر رزینی به چه صورت است؟
در حقیقت، آبهایی که از زیر زمین خارج میشوند چون از درون ذخایر معدنی میگذرند، حاوی مقادیر زیادی رسوبات شامل کلسیم (آهک) و منیزیم خواهند بود. رسوبات آب با سختی بالا میتواند به بدنه پکیجها، رادیاتورها و دیگها و کویل مسی منابع کویل دار و بدنه و لولههای انتقال آب بچسبد و کارایی آنها را کاهش دهد و در نتیجه استفاده از آنها را سخت و دشوار کند.
به بیان ساده تر، سختیگیر دستگاهی است که کلسیم، منیزیم و کاتیونهای فلزی درون آب را حذف مینماید و آب نرم را برای استفاده شما خریداران فراهم میسازد.
اما گاهی اوقات بدلیل آهک و رسوب بالا در آب چاه، استفاده مستقیم از سختیگیر صحیح نمیباشد و میبایستی قبل از دستگاه، یک عدد فیلترشنی سیلیسی قرار بدهیم تا ابتدا املاح و رسوبات و گاهی ماسه های درون آب گرفته شوند و بعد آب تصفیه شده را به سختیگیر انتقال دهیم.
سختی گیر رزینی که در بازار امروزی بسیار متداول است، کاربردهای فراوانی دارد که به منظور گرفتن سختی آب مورد استفاده قرار می گیرد.
بطور مثال برای مصارف آشامیدنی، دیگهای آبگرم، برج های خنک کن و … کاربرد دارد و ساخت این نوع دستگاه با مخازن فلزی و فایبرگلاس امکان پذیر میباشد.
سختی گیر رزینی یا رسوب گیر با رزین و تبادل یونی کمک به حذف سختی آب (TH: Total Hardness) میکند و آبی نرم و بدون رسوب تولید میکند.
اساساً، ظرفیت این دستگاهها بر اساس آب و میزان ظرفیت تبادل مورد نیاز طراحی و تولید میگردد.
ظرفیت رزین تبادل یونی تابع از حجم آبی است که از آن عبور میکند. دیگر پارامترهای مهم در این زمینه سختی آب ورودی و تنظیم دوره استفاده از آب نمک احیاء (بک واش – back wash ) میباشد.